,

Mens en robot leren samenwerken bij de robotacademie

Bron Special Metalektro A+O

Mens en robot leren samenwerken bij de Robotacademie

Wie denkt aan robotica, ziet al snel de industriële robot voor zich. De feloranje robot die achter een veiligheidshek volledige productielijnen kan afwerken. Maar inmiddels zijn er ook collaboratieve robots, slimme robots die zij aan zij met mensen samenwerken op de werkvloer. Ze nemen saai, vies of gevaarlijk werk over. En je kunt ze gewoon inhuren via een uitzendbureau. Het is wel zaak je medewerkers daar goed op voor te bereiden.

 

Josje Verbeeten, directeur van de Robotacademie, geeft uitleg. “Door toegenomen geheugencapaciteit en sensortechnieken neemt de ontwikkeling van collaborative robots, of cobots, een vlucht. Ze leren snel en kunnen zonder hek eromheen met mensen samenwerken. De mogelijkheden zijn ongekend. Veel medewerkers bij bedrijven hebben nog nauwelijks  idee van wat robotica voor hun werk en voor de bedrijfsvoering kan betekenen.” “Je moet de mensen op de werkvloer mee zien te krijgen. Zij moeten het beeld krijgen dat zo’n slimme collega hen helpt hun eigen werk leuker en interessanter te maken’. Niet in beweging komen, is volgens Verbeeten geen optie. “Je moet de kansen die robotica biedt met beide handen aangrijpen. Bedrijven die dat snel en goed doen, staan sterk.”

Van babydoekjes tot navigatieapparatuur

Om de stap naar robotisering binnen de productie  te verkleinen, is in mei 2015 het Brabantse Smart Robotics gestart. Het eerste uitzendbureau voor robots ter wereld, ontwikkelt en detacheert flexibel inzetbare cobots. Van dozen stapelen tot babydoekjes inpakken en van navigatie-apparatuur testen tot muurstrips op prefab gevels plakken. De robots knappen een grote variëteit aan taken op. En waar een bedrijf al snel enkele tonnen kwijt zou zijn om te automatiseren, kan de slimme robot nu al gehuurd worden voor een maandbedrag van 3.000 euro. “De vraag blijkt enorm. En logisch, waar voorheen twee man in een dag een gevel met muurstrips opleverden, doet de cobot er nu een per uur.”

 

 

‘Cobots nemen geen banen maar taken over. Taken die dull, dangerous of dirty zijn’

Mens blijft cruciale schakel

De robots besparen tijd en geld. Maar vergis je niet, cobots nemen geen banen maar taken over. “Taken die dull, dangerous of dirty zijn. De angst voor baanverlies door robotisering is begrijpelijk maar vaak  onterecht. De mens is en blijft de cruciale schakel, techniek alleen is niet toereikend. Maar het betekent wel dat taken verschuiven. Ons motto is dan ook bereid je daar op voor smart robots, smarter people.!. Met de juiste begeleiding kunnen werknemers zich focussen op datgene waar ze als mens juist goed in zijn. Improviseren, het overzicht bewaren, complexe communicatie en vakmanschap”, legt Verbeeten uit.

Op de juiste manier voorbereiden

Robotisering biedt kansen, maar je moet je er wel op de juiste manier op voorbereiden. “De ervaring leert dat het ontzettend belangrijk is de komst van robots tijdig aan te kondigen. Je moet de werknemers op de werkvloer mee krijgen. Vandaar dat we met Smart Robotics onlangs de Robotacademie gestart zijn. We bieden inspiratiesessies voor directie en hr en geven korte, praktische trainingen voor onder andere productiemedewerkers en medewerkers technische dienst”, vertelt Verbeeten enthousiast.

“Om het beste bedrijfsresultaat te behalen is het dé uitdaging om mens en robot optimaal te laten samenwerken. En dat doe je door medewerkers al vroeg te laten inzien wat robotisering kan betekenen voor het bedrijf, het werkproces en zeker ook voor hen persoonlijk. Ze kunnen aan de nieuwe ‘collega’ snuffelen en ervaren dat samenwerken met een robot ontzettend eenvoudig is. Vaak een enorme openbaring.” “Doordat de robots met een intuïtief werkend touchscreen eenvoudig te bedienen zijn, biedt het ook kansen voor instroom van mensen vanuit bijvoorbeeld andere sectoren of voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

‘De robot werd vol scepsis ontvangen, maar inmiddels noemen collega’s het ding liefkozend prinses Estelle’

IJzeren collega heet prinses Estelle

Werknemers zijn in eerste instantie vaak sceptisch bij de komst van een robot op hun werkvloer. Maar raken na nadere kennismaking al gauw enthousiast. Verbeeten: “Neem een van onze klanten, technologiebedrijf Here uit Eindhoven dat onder meer digitale kaarten voor navigatiesystemen ontwikkelt. Onze robot ondersteunt daar de softwaretesters en controleert of alle adresvelden van een navigatiekaart goed werken. Voorheen werden de adressen letter voor letter door mensenvingers ingetikt, een taak waar het team ongeveer een derde van de tijd mee bezig was. Nu is de betrouwbaarheid van de kaarten toegenomen én hebben de werknemers geen pijnlijke spieren of rugpijn meer. Ook daar werd de robot eerst met argusogen bekeken. Maar inmiddels noemen collega’s het ding liefkozend prinses Estelle. Ze zijn maar wat blij dat de robot het repetitieve en geestdodende werk overneemt.”

Nauwe banden met het onderwijs

De toekomst van robotica? “De verwachting is dat robots ervoor gaan zorgen dat onze productie ondanks vergrijzing onverminderd hoog kan blijven. Het verlengt de arbeidsduur en duurzame inzetbaarheid. De ontwikkelingen gaan snel, merken we. Om zelf bij te blijven onderhouden we nauwe banden met het onderwijs”, legt Verbeeten uit. “We hebben altijd stagiaires rondlopen, van zowel de TU Eindhoven als hogeschool Fontys. Zo wordt er op dit moment bij ons onderzoek gedaan naar neurale netwerken, het nieuwste van het nieuwste in robotica. Ons streven is actief bij te dragen aan kennisverbreding in robotisering. Zo willen we bijvoorbeeld in samenwerking met Kennispact 3.0 onze kennis omzetten in een curriculum voor mbo-colleges. Onze overtuiging? Tegen een paard ga je niet rennen, daar ga je op zitten. Laten we dat ook met robots doen. Smart Robots. Smarter people!.”